Többfunkciós szerep

 

A szelídgesztenyések Nagymaroson és közvetlen környékén betöltött többfunkciós szerepe


A nagymarosi gesztenyések szerepe sokrétű, összetett. Gazdasági, termelési szempontból értékes, mint kiváló bioélelmiszer, gyümölcstermő, mézelő- és gyógynövény. Tudományos kutatás szempontjából, már csak földrajzi elhelyezkedése okán is jelentős. Kulturális, szociális és egészségügyi szerepe sem elhanyagolható.

 

Környezeti, tájesztétikai szerepe alapján és sajátos mikroklímája, a tiszta levegő biztosítása révén, a felüdülés, rekreáció színtere. A biológiai változatosság (biodiverzitás) fenntartásában is értékes tájelem. Megőrzésük erkölcsi jelentőségét is ki kell emelni, a gesztenyések fenntartásával őseink szorgos, szakértő munkáját tiszteljük meg. A generációs kötelékek révén, a helyi közösségi életet, összetartozást erősíti, érzelmi, erkölcsi, örökségi érték. 37
A hagyományos gazdálkodás, a tradicionális ökológiai tudás által a kulturális sokféleség, a gesztenye termésének nagy alaki változatossága révén a genetikai diverzitás megőrzése szempontjából is jelentős. Mint kultúrtáj, harmonikus kapcsolatot biztosít ember és természet között. A Natura 2000 hálózathoz tartozása nemzetközi jelentőségét is bizonyítja. Oktatás, bemutatás által, szerepe lehet a környezeti nevelésben, szemléletformálásban. Fontos e szempontok (érdekek) összehangolása, egyeztetés, információcsere az érintettek között.